Gehoorzame hond

Het belang van een ‘gehoorzame hond’

Het ideaalbeeld van elke hondenliefhebber – maar ook van mensen die niet zo op honden gesteld zijn! – is een gehoorzame hond. Een hond die niet opspringt naar het bezoek of voorbijgangers, die rustig gaat zitten als zijn baas even staat te praten, die netjes aan de lijn loopt en die zich ook nog eens rustig gedraagt als de baas na een wandeling even wil uitblazen op een (drukbezet) terras. Iedere hondeneigenaar heeft een dagelijkse routine: u laat de hond uit, u geeft de hond eten, u borstelt de hond en zo kunt u waarschijnlijk zelf ongelofelijk veel dagelijkse bezigheden bedenken. Toch gaat het vaak in de basis van deze simpele oefeningen verkeerd en ontstaat er een miscommunicatie tussen baas en hond.

Doelgroep

Deze cursus kan na het volgen van de puppycursus of de basiscursus worden gevolgd en is een opvoedingscursus die eigenlijk door elke hondenliefhebber met zijn hond gelopen zou moeten worden. Het doel is u, als hondenbezitter, te leren hoe u uw hond kunt opvoeden tot een maatschappelijk verantwoorde, gehoorzame hond, die prettig is in de dagelijkse omgang, in en rond het huis. Ofwel de basisbeginselen waardoor ook uw buurman het niet erg vindt dat u een hond heeft. Een cursus waardoor u niet (meer) wordt aangekeken met een blik van “daar heb je die weer met die lastige hond”, maar waarbij men waarderend kijkt naar het gedrag van uw hond én u, want u bent die baas die zijn/haar hond zo fantastisch heeft opgevoed. Jonge honden tot een jaar maken veel ontwikkelingsfases door, die soms als ongewenst kunnen worden ervaren. Tijdens de cursus Gehoorzame Hond 1 en 2 helpen onze instructeurs u door deze periode heen. Met name dus zeer geschikt voor de beginnende hondenliefhebber die zijn hond wil opvoeden, maar ook voor de gevorderde hondenbezitter die met deze cursus wil werken aan een extra goede band met zijn of haar hond.

Gehoorzame Hond 1

Na het behalen van het certificaat voor puppy- of basiscursus kunt u verder na Gehoorzame Hond 1 (ook als u deze elders gedaan heeft). De Gehoorzame Hond 1-cursus is een cursus waarin veel onderwerpen uit de dagelijkse praktijk worden behandeld. Veel hondeneigenaren hebben hun hond immers in eerste instantie als een kameraad en huisgenoot. Daarom komt onder andere het volgende aan bod:

  • Het leren omgaan met allerlei afleidingen.
  • De hond op een veilige manier uit de auto halen.
  • Wandelen zonder trekken, meelopen zonder hinderlijk gedrag.
  • Het negeren van een trimmer en/of fietser.
  • Het rustig wachten als de baas met iemand staat te praten.
  • Wachten aan de stoeprand voor het oversteken van de weg.
  • Komen als hij wordt geroepen.
  • Een voorwerp loslaten.
  • Terras- en dierenartsbezoek.

Aan het einde van de cursus krijgt u een certificaat, wat toegang geeft tot de cursus Gehoorzame Hond 2.

Gehoorzame Hond 2

Voor mensen, die na het behalen van het certificaat Gehoorzame Hond 1 nog een stap verder willen, is er de cursus Gehoorzame Hond 2 (GH 2). Bij dit programma worden de oefeningen uitgebreid en de oefeningen moeten worden uitgevoerd op een iets hoger niveau van gehoorzaamheid. De oefeningen zijn lastiger, maar hebben nog steeds met de dagelijkse omgang en verzorging van de hond te maken. Deze cursus wordt afgesloten met een diploma Gehoorzame Hond.

Gehoorzame hondGehoorzame hond

Meer weten?

Kom eens kijken bij de trainingen. Na afloop kunnen we tijd maken voor een gesprekje en het beantwoorden van eventuele vragen. Natuurlijk kunt u voor meer informatie ook altijd bellen of e-mailen. Bij de agenda kunt u de startdata van de cursussen vinden, bij weekschema de dagen en tijden waarop de cursus gegeven wordt.