Detectie

Wat is detectie nu precies?

Detectie is een discipline in het neuswerk. Het is niet zoals veel mensen het noemen speuren. Bij speuren loopt een hond een spoor uit. Bij detectie gaat een hond zelfstandig op zoek naar een verborgen stof. Dit is een specifieke geur waarop de hond getraind is. Enkele voorbeeldgeuren zijn: tabak, koffie, thee, geld, nootmuskaat en vanille.  De eigenaar van de hond geeft de hond de opdracht om bijvoorbeeld een kamer te doorzoeken om te kijken of deze geur in die ruimte aanwezig is.

Detectiehonden worden o.a. ingezet op Schiphol. Hier worden ze gebruikt om de bagage van de reizigers te controleren op verdovende middelen.

Wat leer je?

Bij detectie draait het om samenwerken  met je hond. De eigenaar bedenkt de logische zoek structuur : waar ga je beginnen, hoe werk je door de ruimte zodat je alles hebt doorzocht. Dan laat je je hond de ruimte doorzoeken, waarbij je hem waar nodig ondersteunt. De hond gaat aan de slag en zal op een bepaalde manier (verwijzing)  laten weten dat hij iets gevonden heeft. Je leert dus goed naar je hond en naar die van andere kijken. Deze verwijzing ga je belonen d.m.v. een clicker of een clickerwoord (trainingswoord).

Scent Imprint for Dogs

Detectie is de laatste tijd erg populair geworden onder hondeneigenaren. Dit is mede te danken aan Wesley Visscher van Scent Imprint for Dogs. Door zijn filmpjes op Youtube en demonstraties op diverse events laat hij veel mensen versteld staan over waar een hondenneus toe in staat is. Door zijn kennis te delen zijn er nu diverse gecertificeerde “scent imprint” instructeurs werkzaam door heel Nederland. Onze instructeur Eugène Gras is gecertificeerd (level 1). Petra Vossen en Marja Goossens zijn elders opgeleid en Laila Habraken is nog in opleiding. Zij heeft jaren geassisteerd bij een gecertificeerde detectietrainer.

Voor wie is detectie geschikt? 

Detectie is leuk om te doen en bovendien kun je al snel thuis aan de slag om met je hond te trainen. In iedere hond schuilt wel een detectiehond, maar je hond wordt dit niet zomaar. Een goede opbouw en begeleiding van de training is heel belangrijk. Bovendien is elke combinatie eigenaar/hond uniek. Dat is ook wat deze discipline zo leuk maakt. En het belangrijkste is natuurlijk het plezier dat de eigenaar met zijn of haar hond ervaart tijdens de trainingen. Voor honden die niet zo goed samen kunnen met andere honden  is detectie ook geschikt. Dit komt omdat er telkens maar 1 hond tegelijk aan het werk is. Werken met de neus is voor een hond zeer vermoeiend. Twintig minuten detectie is voor een hond even vermoeiend als een lange wandeling.

Lesopzet

Detectie wordt bij onze hondenschool gegeven in de vorm van cursussen op maandag- of dinsdagavond. Je traint alleen met jouw hond en krijgt op maat les van de instructeur. De les duurt gemiddeld 20 minuten. Dat is heel intensief voor je hond en je zult merken dat hij daarna echt moe is. Als jullie aan het einde van de cursus de test halen, krijg je een certificaat. Als er voldoende belangstelling is, wordt er een vervolgcursus ingepland. Dit zal niet altijd aansluitend zijn.

Voor meer informatie over deze cursussen kun je per e-mail contact opnemen via info@hondenschoolzoetelieve.nl. De kosten voor een cursus van 10 lessen bedraagt € 110,=. Detectie is zeer populair en hierdoor hebben we momenteel helaas een wachtlijst. Wij adviseren eerst even te informeren naar de wachtlijst voordat u zich gaat aanmelden en betalen. Wilt u zich toch alvast aanmelden dan kan dat uiteraard. Aanmelden kunt u hier.