Detectie

Wat is detectie nu precies?

Detectie is een discipline in het neuswerk. Het is niet zoals veel mensen het noemen speuren. Bij speuren loopt een hond een spoor uit. Bij detectie gaat een hond zelfstandig op zoek naar een verborgen stof. Dit is een specifieke geur waarop de hond getraind is. Enkele voorbeeld geuren zijn: tabak, koffie, thee, geld, nootmuskaat en vanille.  De eigenaar van de hond geeft de hond de opdracht om bijvoorbeeld een kamer te doorzoeken om te kijken of deze geur in die ruimte aanwezig is.

Detectiehonden worden o.a. ingezet op Schiphol. Hier worden ze gebruikt om de bagage van de reizigers te controleren op verdovende middelen.

Wat leer je?

Bij detectie draait het om samenwerken  met je hond. De eigenaar bedenkt de logische zoek structuur : waar ga je beginnen, hoe werk je door de ruimte zodat je alles hebt doorzocht. Dan laat je je hond de ruimte doorzoeken, waarbij je hem waar nodig ondersteunt. De hond gaat aan de slag en zal op een bepaalde manier (verwijzing)  laten weten dat hij iets gevonden heeft. Je leert dus goed naar je hond en naar die van andere kijken. Deze verwijzing ga je belonen d.m.v. een clicker of een clickerwoord (trainingswoord).

Scent Imprint for Dogs

Detectie is de laatste tijd erg populair geworden onder hondeneigenaren. Dit is mede te danken aan Wesley Visscher van Scent Imprint for Dogs. Door zijn filmpjes op Youtube en demonstraties op diverse events laat hij veel mensen versteld staan over waar een hondenneus toe in staat is. Door zijn kennis te delen zijn er nu diverse gecertificeerde “scent imprint” instructeurs werkzaam door heel Nederland. Onze instructeurs (Anita van Schijndel & Eugène Gras) zijn gecertificeerd (level 1).

Voor wie is detectie geschikt? 

Detectie is leuk om te doen en bovendien kun je al snel thuis aan de slag om met je hond te trainen. In iedere hond schuilt wel een detectiehond, maar je hond wordt dit niet zomaar. Een goede opbouw en begeleiding van de training is heel belangrijk. Bovendien is elke combinatie eigenaar/hond uniek. Dat is ook wat deze discipline zo leuk maakt. En het belangrijkst e is natuurlijk het plezier dat de eigenaar met  zijn of haar hond ervaart tijdens de trainingen. Voor honden die niet zo goed samen kunnen met andere honden  is detectie ook geschikt. Dit komt omdat er telkens maar 1 hond tegelijk aan het werk is.

Lesopzet

Je traint in groepjes van maximaal 5 honden. Een les duurt 1,5 uur. Tijdens deze les zal je hond circa 2 tot 3 keer aan de beurt zijn. Als je hond niet aan de beurt is, is het de bedoeling dat hij in de auto blijft. Je hond kan dan uitrusten tot de volgende zoekbeurt. Werken met de neus is voor een hond zeer vermoeiend. Een half uurtje detectie is voor een hond even vermoeiend als een uitgebreide wandeling.

De detectielessen worden in het begin gegeven in ons clubgebouw, maar naarmate het niveau van de hond vordert gaan we ook op andere locaties aan de slag.

Wanneer een combinatie er aan toe is kan er een examen afgelegd worden. Hiermee kun je een SIFD-certificaat behalen. Er zijn uiteindelijk 5 levels te behalen.

De lessen detectie zullen van start gaan vanaf oktober a.s.  Als je meer informatie wilt of je wilt je alvast inschrijven voor deze cursus, dan kun je contact opnemen met Anita van Schijndel. (telefonisch: 06-53264120 of per mail: roani@ziggo.nl)

Een les duurt ca. 1,5 uur. De kosten voor detectie zijn €25,= per maand.  Aanmelden kunt u hier.